Tag: ciasto francuskie

Jagodzianki francuskie

Jagodzianki francuskie

Sezon jagodowy trwa! Jagodzianki francuskie zrobicie szybko i super łatwo! To się nie może nie udać 🙂 Składniki na 8 szt: 200 g jagód rolka ciasta francuskiego kwadratowa po 50 g cukru białego i brązowego jajko łyżeczka mąki ziemniaczanej Jagody delikatnie mieszamy z białym cukrem 

Szparagi w cieście

Szparagi w cieście

  Składniki: 8-10 dorodnych szparagów (na rolkę ciasta francuskiego) rolka ciasta francuskiego szczypta lubczyku świeżo mielony pieprz sól ząbek czosnku Szparagi blanszujemy 2-3 min we wrzącej, osolonej wodzie.  Gdy lekko przestygną oprószamy je lubczykiem, solą i pieprzem. Rozwijamy ciasto i smarujemy je przeciśniętym przed praskę 

Mini Quiche z gorgonzolą i gruszką

Mini Quiche z gorgonzolą i gruszką

Malutkie quiche, takie na dwa chapsy to wspomnienie z ubiegłorocznej wizyty w Nicei. Do ich wykonania potrzebujemy 4 foremki-kokilki 9-12 cm średnicy. Większe też będą ok, ale nie będą mini 🙂 Składniki: 100g gorgonzoli 1 małe opakowanie śmietany 18% 50g startego parmezanu 1 gruszka 1 

Odwrócona tarta

Zasada jest prosta – to co mieliście zapiec na cieście francuskim, zapiekacie pod nim 🙂 Składniki: Połowa płata gotowego ciasta francuskiego mała śmietana 18% 150g sera żółtego dorodny brokuł 100g wędzonegołososia 50g sera pleśniowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta ziół (bazylia, oregano) ząbek czosnku pieprz kilka oliwek Brokuła podzielonego na różyczki blanszujemy we 

Quiche z wędzonką i szparagami

Quiche z wędzonką i szparagami

  Składniki: rolka ciasta francuskiego lub kruchego – ja dysponowałem francuskim 100g pokrojonej w paseczki wędzonki lub szynki 100g odsączonych z zalewy zielonych szparagów 1 jajko małe opakowanie śmietany 18% łyżeczka masła łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 szalotka 100g startego twardego sera sól pieprz Jako że