Makaron z krewetkami i kolendrą

Krewetki

Makaron z krewetkami i kolendrą pozwoli Wam poznać sposób przyrządzania krewetek jakiego nauczyłem się w na warsztatach traktujących o owocach morza w studiu CookUp.

Składniki:

  • 300g świeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowane, im większe tym lepsze)
  • paczka makaronu ryżowego – najlepiej wstążki, ale nitki też dadzą radę
  • pęczek świeżej kolendry
  • małe opakowanie śmietany 30%
  • 50g świeżego korzenia imbiru
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 100ml białego wina
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Obieramy krewetki zostawiając łebki (chyba że widok nas poraża 🙂 )
W garnku gotujemy osoloną wodę, gdy już wrze wyłączamy gaz, wkładamy makaron i zostawiamy go na 5 min (lub więcej jeśli tak mówi instrukcja), a następnie odlewamy i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę a następnie dodajemy posiekane: czosnek, imbir i cebulę i lekko rumienimy. Następnie warzywa zsuwamy lekko na bok i smażymy krewetki  minutę z każdej strony. W międzyczasie, z koloru szarego, zrobią się ładne czerwone.
Gdy krewetki są gotowe zdejmujemy je z patelni, po czym wlewamy wino i krótko zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę i również doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy makaron, solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy 3/4 listków posiekanej kolendry.
Smażymy razem krótko aż makaron wchłonie płyn i od razu nakładamy na talerze. Na makaronie układamy krewetki i pozostałą kolendrę, oprószamy solą i pieprzem i podajemy z lampką białego wina.

Smacznego!

Komentarze