Krem z porów z błękitnym serem

Krem z porów

Prosta w przygotowaniu zupa krem, która jest bardzo smaczna i pożywna.

Składniki:

  • 8 porów (tylko białe części) – ja kupuję paczkowane – wtedy mam tylko białe części.
  • 0,75 l bulionu
  • 100 g sera pleśniowego – u mnie jak zwykle Lazur
  • szklaneczka białego wina
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

W garnku podgrzewamy oliwę i szklimy  posiekane w krążki pory. Zalewamy bulionem i dusimy 20-30 min aż będą miękkie. Dolewamy wino, dodajemy pokruszony ser, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 5 min, a następnie blendujemy aż zupa stanie się gładka.

Jeśli zależy wam na tym aby zupa była jedwabiście gładka, to przetrzyjcie ją przez sito.

Zupę dekorujemy  świeżym tymiankiem.

Smacznego!