Krem z porów z błękitnym serem
Prosta w przygotowaniu zupa krem, która jest bardzo smaczna i pożywna.
Składniki:
- 8 porów (tylko białe części) – ja kupuję paczkowane – wtedy mam tylko białe części.
- 0,75 l bulionu
- 100 g sera pleśniowego – u mnie jak zwykle Lazur
- szklaneczka białego wina
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
W garnku podgrzewamy oliwę i szklimy posiekane w krążki pory. Zalewamy bulionem i dusimy 20-30 min aż będą miękkie. Dolewamy wino, dodajemy pokruszony ser, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 5 min, a następnie blendujemy aż zupa stanie się gładka.
Jeśli zależy wam na tym aby zupa była jedwabiście gładka, to przetrzyjcie ją przez sito.
Zupę dekorujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego!