Wytrawne babeczki z brokułem i serem plesniowym

Wytrawne babeczki z brokułem i serem plesniowym

  Składniki: 1 brokuł 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki lub jogurtu 2 jajka 70 g masła sól proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Brokuł blanszujemy w gorącej wodzie około 3 minut uprzednio podzieliwszy go na małe różyczki. Mąkę i sól wsypujemy do naczynia 

Żytni chleb na zakwasie

Żytni chleb na zakwasie

  Składniki: 2 szklanki mąki żytniej 2000 1 szklanka mąki pszennej 550 1 szklanka wody przegotowanej 200g zakwasu łyżeczka soli łyżeczka oliwy łyżka otrębów Mąkę wsypujemy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5 minut. Po ogrzaniu maki wlewamy wodę, dodajemy sól 

Mini Focaccia

Mini Focaccia

Przepis można wykorzystać do każdej formy Foccacii, my wybraliśmy w wersji mini, pieczone w formie do muffinków. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody 10g drożdży świeżych dwie łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, czarnuszka). Można użyć przyprawy do chleba włoskiego firmy Kamis. szczypta soli pół 

Faworki vel. Chrustki

Faworki vel. Chrustki

W środę poprzedzającą tłusty czwartek, w kwaterze głównej Ciekawej Kuchni dało się słyszeć dialog: – robimy pączki – oui, z Nutellą – i chrustki! – jakie chustki? – chrustki!!! – yyy, co? – no faworki, uff – no to mów że faworki, a nie jakieś 

Pączki z Nutellą

Pączki z Nutellą

Składniki na 60 średnich pączków 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych) 100 – 150 g cukru 500 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 100 g masła 2 łyżeczki pasty waniliowej kieliszek spirytusu pół łyżeczki soli 1 Nutella 

Bułeczki razowe z rodzynkami i sezamem

Bułeczki razowe z rodzynkami i sezamem

Przepis na bułeczki zaczerpnąłem z bloga Pracownia Wypieków. Oczywiście wprowadziłem pewne zmiany, ale o tym za chwilę. W pełni zgadzam się z autorką przepisu – to nie może się nie udać. Zatem do dzieła! Składniki: Szklanka mąki pszennej Szklanka mąki razowej (ja użyłem Lubelli 3 

Baba Wielkanocna

Jest to gościnny przepis Mamy Oli na domową babę 🙂 Składniki 800g mąki tortowej 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 80g drożdży surowych szczypta soli pół kostki roztopionego masła pół litra mleka torebka cukru waniliowego łyżka tartej bułki W jednej misce połowę mąki zalewamy wrzącym mlekiem, w drugiej rozrabiamy 

Quiche z wędzonką i szparagami

Quiche z wędzonką i szparagami

  Składniki: rolka ciasta francuskiego lub kruchego – ja dysponowałem francuskim 100g pokrojonej w paseczki wędzonki lub szynki 100g odsączonych z zalewy zielonych szparagów 1 jajko małe opakowanie śmietany 18% łyżeczka masła łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 szalotka 100g startego twardego sera sól pieprz Jako że 

Razowa pizza

Razowa pizza

Składniki na ciasto: 330 g mąki razowej + co nieco do podsypywania 2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego 200 ml wody Mąkę mieszamy z cukrem i solą.  Następnie w mące robimy dołek, wlewamy wodę, delikatnie mieszamy, a potem wyrabiamy (8-10 min). Wyrobione ciasto zagniatamy w