Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Nasze pierwsze doświadczenie z królikiem miało miejsce jakieś 5 lat temu. Upiekliśmy królika na twardo. Bardzo twardo. Skała. Nazwa kodowa: Combat Rabbit. Trauma na 5 lat… Tym razem postanowiliśmy użyć sprawdzonego przepisu Mamy Oli na królika w śmietanie. Łatwy i niezbyt czasochłonny. A efekt jest 

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili. Składniki na dwie bezy: 10 świeżych jaj 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 250 g cukru pudru Składniki na masę: 750 g serka mascarpone 50 

Grillowany camembert

Grillowany camembert

Składniki: 2 sery camembert odrobina oliwy żurawina do mięs i serów Camembert przed grillowaniem wkładamy na 10 min do zamrażarki. Rozgrzewamy patelnię grillową. Smarujemy cienko ser oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, lub ręcznika papierowego i grillujemy po 3-4 min z każdej strony. Podajemy z żurawiną 

Racuszki z jabłkiem

Racuszki z jabłkiem

  Składniki: dwie szklanki mąki woda gazowana lub piwo 2 jajka 2 jabłka cynamon 2 szczypty soli pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder olej do smażenia Do naczynia na ciasto wlewamy wodę lub piwo (na początek 200 ml) i wsypujemy mąkę i proszek do