Tag: cebula

Śledzie w oliwie z cytryną i cebulką

Śledzie w oliwie z cytryną i cebulką

Składniki na duży słój: 1kg filetów śledziowych 3 cytryny sparzone wrzątkiem i pokrojone na cienkie plasterki 3 cebule pokrojone w cienkie plasterki łyżka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych oliwy z oliwek Na początek kilka słów o śledziach. Pogódźcie się faktem, Drodzy czytelnicy, że śledzi 

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka wymaga dobrego sera. Tzw. ser kanapkowy udający Fetę może nie załatwić sprawy. Ja kupuje ser owczy w zalewie (opakowanie wystarczy na 8 takich sałatek) w pewnym markecie, którego nazwy nie zdradzę. Mogę tylko napisać, że jego nazwa jest zbieżna z nazwiskiem jednej z postaci serialu Allo Allo. W Grecji 

Tarar jak za PRLu

Tarar jak za PRLu

Do dziś zastanawiam się, jak moim rodzicom udało się przekonać mnie jako dziecko do polubienia tatara. Surowe mięso, surowe żółtko, surowa cebula – to brzmi gorzej niż szpinak z brukselką. Jednak jakoś pokonali dziecięcy opór (zawsze dostawałem już wymieszany i przyprawiony na kromce chleba) i cały czas mam do tego dania 

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli Składniki: 5-6 czerwonych cebul 5 łyżek oliwy 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki octu balsamicznego sok z połowy cytryny (opcjonalnie) łyżeczka granulowanego czosnku 100 ml wina (białego, lub czerwonego – ja dałem białe) 200ml wody 3 listki laurowe sól pieprz Konfitury cebulowej 

Francuski krem cebulowy

Składniki: 5-6 dorodnych cebul ok. litr bulionu 100ml białego wina pół łyżeczki tymianku sok z 1/4 cytryny sól pieprz łyżka oliwy 1 listek laurowy 100g tartego parmezanu odrobina natki pietruszki Cebulę kroimy dość grubo i smażymy w sporym rondelku na oliwie. Aby szybciej puściła sok,