Żytni chleb na zakwasie

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej 2000
  • 1 szklanka mąki pszennej 550
  • 1 szklanka wody przegotowanej
  • 200g zakwasu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka otrębów

Mąkę wsypujemy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5 minut.
Po ogrzaniu maki wlewamy wodę, dodajemy sól i zakwas i następnie mieszamy składniki.
Wyrabiamy ciasto aż będzie klejące o jednolitej konsystencji – w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody.
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Gdy podwoi swoją objętość przekładamy ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyspanej otrębami.

Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z kostkami lodu. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

Dajemy chlebkowi przestygnąć, a następnie kroimy pierwszą kromkę, smarujemy masłem i oddajemy się konsumpcji z błogą miną 🙂

Smacznego!

PS. Przepis na zakwas