Zielona tarta

SONY DSC

Proszę nie regulować odbiorników, tarta jest zielona!

Składniki:

  • płat ciasta kruchego którym wyłożymy naczynie do tarty
  • duże opakowanie śmietany 18%
  • 2 jajka
  • pęczek szparagów – u mnie białe
  • 150g wędzonego łososia
  • 50g sera pleśniowego – u mnie Lazur
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka zielonej herbaty w proszku
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • łyżka mąki
  • świeżo mielony pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi (ja używam właśnie soi) – lub porcelanowymi kuleczkami do tego stworzonymi 🙂 Ciasto pieczemy 15 min, następnie usuwamy papier z wypełnieniem i pieczemy kolejne 10 min. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Szparagi gotujemy w osolonym wrzątku ok. 4 min. Odcedzamy, studzimy. Od szparagów odcinamy główki i zostawiamy w całości a pozostałe części blendujemy ze śmietaną, jajkami, czosnkiem, herbatą i pieprzem na gładką, zielona masę. NIE SOLIMY! Łosoś i ser powinny wystarczyć jako źródła słonego smaku.
W naczyniu z ciastem układamy szparagi, kawałki łososia i pokruszony ser pleśniowy. Następnie całość zalewamy zieloną masą, dekorujemy bazylią i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-45 min.

Dajemy tarcie wystygnąć i stężeć, po czym podajemy z lampką białego wina