Zapiekanka z ziemniaków z wędzonym łososiem i brokułami

Składniki:

  • 1kg ziemniaków (najlepiej żółtych)
  • 100g wędzonego łososia (najlepiej sałatkowy)
  • mała śmietana 18%
  • pół brokuła podzielone na różyczki i ugotowanego al-dente
  • sól
  • pieprz
  • 50g sera pleśniowego (ja używam Lazura)
  • świeży rozmaryn
  • 50g tartego żółtego sera

Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach, obieramy, kroimy na grube plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ser pleśniowy kroimy w cienkie plasterki. Układamy warstwami ziemniaku, ser pleśniowy, łososia i brokuły. Brokuły polewamy śmietaną, układamy ostatnią warstwę i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min. Przed podaniem posypujemy świeżym rozmarynem.

Podajemy z sałatką z pomidorów z cebulą i oliwą, lub mizerią.

 

Smacznego