Zapiekane bakłażany

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 150ml soku pomidorowego, lub zmiksowanych pomidorów z puszki
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki mielonej soczewicy (lub mąki)
  • 2 łyżeczki pesto
  • sól
  • pieprz

Bakłażany kroimy na cienkie plastry, solimy, odstawiamy. Cebulę szatkujemy na cienkie plasterki. Sok pomidorowy mieszkamy z soczewicą i pesto. Bakłażany ocieramy papierowym ręcznikiem z soku który puściły pod wpływem soli i wrzucamy na patelnię (najlepiej grillową) i smażymy po 3 min z każdej strony.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy warstwami bakłażany, cebulkę i polewamy sosem. U mnie wyszły 3 warstwy. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 25 min.

Podajemy 10 min po wyjęciu z piekarnika.