Zakwas żytni

Przepis baza. Tak przygotowany zakwas żytni pozwoli Wam na wspaniały domowy chleb i inne wypieki.

Składniki:

  • 200g mąki żytniej 2000
  • 200 g wody przegotowanej

Mąkę i wodą mieszamy w szklanym naczyniu, które należy uprzednio wyparzyć wrzątkiem. Najlepszy jest słoik litrowy.
Masa zakwasu powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany lub ciasta na naleśniki.
Zakwas należy dokarmiać codziennie przez 4-7 dni.

Dokarmianie:

  • 50 g mąki żytniej 2000
  • 50 g wody przegotowanej

Dodatkowo dobrze jest zamieszać zakwas 2 razy na dobę – raz podczas karmienia, i raz po 12 godzinach.
Zakwas trzymamy w miejscu ciepłym i bez przeciągów np. piekarnik.

Dobrze „pracujący” zakwas powinien mieć bąbelki i pachnieć kwaśno.