Wiosenny Tort Cytrynowy

Tort Cytrynowy

Słońce nastraja Olę do eksperymentów w kuchni oraz do pieczenia. Co zrobić kiedy słoneczko świeci, ptaszki śpiewają a za oknem wiosna? To proste. Tort cytrynowy. Pachnie obłędnie, wygląda świetnie, smakuje mistrzowsko. Jest prosty, szybki i efektowny.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na bardzo wysokich obrotach. Kiedy masa zacznie się ubijać dodajemy powoli, partiami, cukier i cały czas miksując pojedynczo żółtka.
Przesiewamy mąkę i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się i powstania jednolitej masy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia – samo dno – i wylewamy masę. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.

Składniki na lemon curd:

  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • skórka otarta z 2 cytryn i wyciśnięty z nich sok

Cytryny szorujemy i wyparzamy. Następnie ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
W małym garnuszku mieszamy jaja, żółtka i cukier i podgrzewamy w kąpieli wodnej lub na parze. Dodajemy masło i sok z cytryny oraz otartą skórkę. Mieszając i podgrzewając na wolnym ogniu rozpuszczamy masło. Curd podgrzewamy i mieszamy do czasu aż zgęstnieje. Przelewamy go wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce do max. 2 tygodni.

Składniki na masę cytrynową:

  • pół litra śmietanki Łowicz 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 – 170 g lemon curd – domowego lub kupnego

Lemon curd oraz serek mascarpone mieszamy ręcznie w małym naczyniu do osiągnięcia gładkiej masy. Smietankę ubijamy na wysokich obrotach na sztywną masę. Łączymy maskę cytrynową ze śmietaną i mieszamy ręcznie do całkowitego połączenia.

Poncz do biszkoptu:

  • szklanka wody
  • pół szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny

Zagotowujemy wszystkie składniki w garnuszku. Studzimy.

Przygotowanie tortu:

Biszkopt kroimy na 3 cienkie blaty równej grubości. Następnie nasączając je po kolei ponczem i przekładając masą budujemy torcik. Brzegi tortu smarujemy grubo masą. Górę dekorujemy masą zabarwioną na żółty kolor – cytrynka 🙂
Całość chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

Smacznego!