Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Przepis z gatunku: danie na spontanie! Czyli przegląd szafki i lodówki i co by tu zjeść na szybko 🙂 Truflowe spaghetti zastąpicie bez problemu dowolnym innym makaronem.

Składniki:

  • 200 g truflowego spaghetti
  • 3 łyżki oliwy truflowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 200 g łososia wędzonego
  • 50 g tartego parmezanu
  • 150 g mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie truflowej szklimy posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy łososia i groszek i dusimy 5 min. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.

Odlewamy makaron zostawiać około dwie łyżki wody z gotowania. Dodajemy wodę do sosu, rozprowadzamy, a następnie dodajemy makaron, mieszamy i czekany chwile. aż sos się połączy z makaronem i odrobinę zredukuje. Wykładamy makaron na talerze, posypujemy parmezanem i podajemy z lampką chłodnego, białego wina.

Smacznego!