Tort Tęczowy

Tort Tęczowy

Przed Państwem Tort Tęczowy. Prosty, szybki i efektowny.

Wzbudzi zachwyt wśród dzieci – doskonale sprawdza się jako tort urodzinowy na kinderbale.
U dorosłych podniesie włosy na głowach – i pchnie Was co prędzej w stronę czytania etykietek na farbkach jadalnych 🙂 Po zasięgnięciu porad oraz opinii zdecydowałam się na użycie farbek firmy Wilton – najmniejsza nawet ilość powoduje niesamowity efekt nasycenia i kolory są intensywne oraz jednolite. Jako bazę tortu postanowiłam upiec biszkopt, a raczej biszkopty – ciasto jest zwarte, suche i świetnie nadaje się do przełożenia masą, posmarowania dżemem czy nawet nasączenia likierem kawowym. Biszkopt jest kwintesencją eleganckiej prostoty – i jako taka pasuje do wszystkiego, nawet jeśli jest umalowany kolorowo jak klaun.
Biszkopt:
  • 5 dużych jaj
  • 3/4 szklanku cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Sitko do przesiania mąki, rózgę do wymieszania mąki z masą jajeczno-cukrową.
Całe jaja wbijamy do misy miksera i dodajemy cały cukier. Ubijamy całość na bardzo wysokich obrotach do uzyskania puszystej, kremowej masy. Na tym etapie biszkopt zostaje napowietrzony i dzięki temu nie potrzebuje proszku do pieczenia aby urosnąć i nie opaść. Przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy w dzieży rózgą kuchenną lub łyżką do całkowitego połączenia.
Całość ciasta ważymy i dzielimy na 6 równych części – ja zważyłam dzieżę przed napełnieniem jej składnikami, a później po ubiciu biszkoptu i odjęłam różnicę.
Każdą z części przelewamy do osobnych miseczek i barwimy na wybrany kolor. Ilość barwnika waha się pomiędzy kropelką za wykałaczce do łyżeczki do herbaty – w zależności od zamierzonego efektu i nasycenia koloru jaki chcemy osiągnąć. Jako osoba nielubiącą pasteli dodałam po pół łyżeczki barwnika na porcję ciasta.
Zabarwione porcje ciasta przelewamy do jednorazowych aluminiowych form o średnicy 20 cm.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy każdy z blatów od 10 do 12 min. Studzimy i podziwiamy kolor 🙂
UWAGA:
Tak upieczone blaty są bardzo cienkie i szybko obsychają. Warto zaplanować pieczenie i obkładanie tortu na jeden dzień, ew. upiec blaty wieczorem i przełożyć je rano lub nastawić się na konieczność ich nasączenia przed przełożeniem.
Masa:
  • 250 ml śmietanki 36% ( proponuję śmietankę Łowicz – ubija się zawsze!!!)
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
Wszystkie składniki muszą być schłodzone.
Śmietankę ubijamy na wysokich obrotach miksera aż zacznie się ubijać, wtedy powoli dodajemy cukier. Kiedy śmietana jest już sztywna dodajemy, nadal ubijając na wysokich obrotach, powoli serek mascarpone. Ważne jest aby obijać cały czas na wysokich obrotach, ale nie za długo, aby się śmietanka nie „zmaśliła”.
Masą przekładamy blaty oraz dekorujemy cały tort grubą warstwą.
Na wierzch wysypujemy paczkę M&M’s.
Tort Tęczowy
Trzymamy w lodówce do samego podania.
Smacznego!!!