Tort Pavlova

Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili.

Składniki na dwie bezy:

  • 10 świeżych jaj
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 250 g cukru pudru

Składniki na masę:

  • 750 g serka mascarpone
  • 50 ml Amaretto
  • 4 żółtka
  • 150 g drobnego cukru

Dodatkowo:

  • kwaskowe i dekoracyjne owoce takie jak: granat, maliny, borówki, jeżyny, jagody

Białka ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier łyżkami. Ubijana masa stanie się gładka i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę octu. Sztywną masę wykładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i pozwalamy aby beza obsychała przez około godzinę. Następnie wystawiamy ją w suche miejsce na kolejne 24 godziny.

Pavlova

Podobnie postępujemy z kolejną bezą.

Serek ucieramy z cukrem i żółtkami do czasu powstania puszystej masy, pod sam koniec dolewamy amaretto. Masę wykładamy na bezę, posypujemy wybranym owocem, lub ew. smarujemy konfiturą. Na wierzch kładziemy drugą bezę, którą również lekko smarujemy masą i obsypujemy owocami. Bezę przechowujemy do podania w lodówce, jednak aby nie straciła sprężystości – nie dłużej niż 24 godziny.

Pavlova

Smacznego!