Tarta z kurkami i gorgonzolą

SONY DSC
Tarta z kurkami i gorgonzolą – łatwa w przygotowaniu, smakuje wspaniale na zimno i ciepło.

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g gorgonzoli
  • 250 g kurek
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku

Kurki dusimy na maśle ok 10 min, na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie wyklejamy formę do tarty ciastem francuskim.

Ciasto nakłuwamy widelcem. Miksujemy śmietanę z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę solą i pieprzem. Na cieście układamy kurki, kawałeczki Gorgonzoli i zalewamy masą śmietanową. Posypujemy natką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 40 min.

Po upieczeniu przezwyciężamy chęć zjedzenia tarty od razu 🙂 i dajemy jej przestygnąć i stężeć. Podajemy z lampką białego schłodzonego wina.

Smacznego!

SONY DSC