Tagliatelle z krewetkami i szparagami

Łatwe w przygotowaniu, pyszne i aromatyczne Tagliatelle z krewetkami i szparagami.

Składniki:

  • 20 świeżych krewetek (lub mrożonych, ważne aby nie były przegotowane)
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • mała słodka papryka
  • ¼ małej cukinii
  • 1/2 pęczka szparagów fioletowych  i 1/2 szparagów zielonych
  • 2 łyżki masła zwykłego lub klarowanego
  • pieprz, sól, chili suszone
  • makaron tagliatelle 0,5 kg
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • śmietanka 30% – opcjonalnie – 150 ml

 

Na maśle podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekana drobno cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dorzucamy pokrojoną drobno paprykę oraz pokrojona na drobne plasterki cukinię (cukinii nie obieramy ze skóry, ale za to wykrawamy nasiona). Dodajemy sól, pieprz oraz chili i dusimy pod przykryciem 3 minuty. Dodajemy wino oraz łebki szparagów – łebki szparagów są najdelikatniejsze i najszybciej się je przygotowuje. Całość dusimy kolejne 5 minut.

Gotujemy makaron al dente.

Do gotującego się sosu dorzucamy krewetki i opcjonalnie śmietankę, następnie dusimy całość około 7 minut.

Makaron odcedzamy i bez płukania go wrzucamy bezpośrednio do sosu. Całość mieszamy przerzucając kilka razy i od razu serwujemy.

Podajemy posypane tartym parmezanem, świeżo mielonym czarnym pieprzem, oraz lampką schłodzonego, białego wina.

Smacznego!