Szczupak z sosem grzybowym, z chilli i rozmarynem

Ryby lubią grzyby! Ta stara prawda idealnie sprawdzi się gdy na stół wjedzie szczupak z sosem grzybowym z chill i rozmarynem. Ostatnio zauważyliśmy że rozmaryn bardzo lubi się z grzybami – szczególnie z kurkami, ale nie tylko.

Składniki:

  • 0.5 kg filetu szczupaka – mogą też być dzwonka, tylko wiadomo – później więcej zabawy 🙂
  • 300 g leśnych grzybów – u nas były to koźlarki, kurki, modrzaki i podgrzybki
  • 1 cebula
  • 1/3 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • odrobina masła
  • olej do smażenia
  • mąką do obtoczenia ryby
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 50 ml śmietanki 30%

Rybę myjemy, osuszamy, soli i pieprzymy. Grzyby myjemy i kroimy w niewielkie cząstki. Cebulę i chilli drobno siekamy.

W rondelku rozgrzewamy masło, szklimy cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy grzyby i odrobinę wody i dusimy razem ok 10-15 min. Następnie dodajemy śmietankę i rozmaryn, solimy i pieprzymy do smaku.Dusimy razem ok 5-6 min.

W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na złoto szczupaka, obtoczonego uprzednio w mące.

Na kawałki ryby wkładamy sos, dekorujemy rozmarynem i podajemy w towarzystwie bagietki i lampki białego wina.

Wino najlepiej krajowe (tak! mamy wspaniałe polskie wina) z Małopolskiego Przełomu Wisły – Johanniter lub riesling!

Smacznego!