Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie to pyszne danie, którym zrobicie wrażenia na rodzinie i znajomych. Nie jest to wymagający przepis, a będziecie zachwyceni. Przepis pasuje też do innych ryb – takich mniej tłustych 🙂

Składniki:

  • 1 spory szczupak
  • 100 g mąki
  • 300 ml śmietany kremówki
  • olej do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • czosnek niedźwiedzi – łyżeczka suszonego

Szczupaka myjemy, oprawiamy, pozbywamy się łuski. Łeb i płetwy możemy zamrozić – przydadzą się do gotowania zupy rybnej. Rybę dzielimy na dzwonka, solimy. Rozgrzewamy olej do smażenia, dzwonka obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.

W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną niezbyt drobno cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy bez rumienienia. Siekamy drobno koperek i natkę. Do cebuli dodajemy wino, ok łyżki natki i koperku, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz i zagotowujemy. Dodajemy śmietankę i ponownie zagotowujemy.

Szczupaka wykładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy sosem. Posypujemy większością natki i koperku.

Pieczemy 25 min. Po wyjęciu posypujemy resztką natki i koperku.

Szczupaka w śmietanie podajemy z chrupiącą bagietką i lampką białego wina.

Smacznego!