Spätzle z gęstym sosem

 

W Niemczech byłem ostatni raz w 1997 roku i muszę przyznać że jakość jedzenia od tamtej pory nieco się poprawiła. Albo jadłem i kupowałem w lepszych miejscach 🙂 Jedną ze smaczniejszych potraw jaką można zjeść w Niemczech są Spätzle.

Przypominają one nasze lane kluski, pochodzą z regionu Szwabia i są doskonałym dodatkiem do sosów. Poniżej przeczytacie, jak je zrobić.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • 100 ml ciepłej wody

oraz sos:

  • 1 papryka dowolnego koloru
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 200 g mielonej chudej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli
  • pół łyżeczki kminku
  • opcjonalnie: 2 łyżki Ajwaru
  • sól
  • Łyżka oliwy

Jako że sos przygotowuje się dłużej niż Spätzle, zaczniemy od niego. Posiekaną cebulę szklimy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanej oliwie, ale tak aby nie zrumienić. Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 10 min mieszając tak aby mięso nie łączyło się w grudki.
Pomidory, paprykę, zioła i Ajwar miksujemy na gładką masę i dodajemy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu 6 minut. W tym czasie spokojnie przygotowujemy kluski.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy (najlepiej mikserem z hakiem) ok. 10 minut. Formujemy kulę ciasta i odstawiamy az zaczną się pojawiać pęcherze powietrza.
W tym momencie napisał bym, abyście użyli prasy do szpacli i gotowe. Ale nikt z nas raczej takowej nie posiada – a wygląda ona jak praska do czosnku w skali 5:1 🙂 Musimy zatem poradzić sobie inaczej. Ja użyłem naczynia do gotowania na parze. Ale durszlak też da radę. Rozłożyłem ciasto na jego powierzchni i wyciskałem przez dziurki ciast prosto na wrzącą wodę.
Kluski wyławiamy gdy tylko wypłyną, możemy je też przesmażyć krotko na maśle jeśli chcemy ich użyć później. To zapobiegnie posklejaniu się.

Gotowe kluseczki podajemy gorące z sosem i lampka wina, lub kuflem piwa.

Smacznego!