Skrzydełka w sosie Siracha BBQ

Słodkie, pikantne, pełne smaku – takie właśnie są skrzydełka w sosie Siracha BBQ. Danie z gatunku – palce lizać!

Składniki:

  • 8 skrzydełek
  • łyżka oliwy
  • 150 ml sosu BBQ
  • 50 ml sosu Siracha
  • po łyżeczce: czosnku w proszku, cebuli granulowanej, chilli, oregano, kozieradki
  • łyżeczka sezamu
  • szczypta czosnku niedźwiedziego

Skrzydełkom ucinamy lotki i kroimy je na dwie części. Zioła i przyprawy mieszamy z oliwą i smarujemy skrzydełka. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min 2 h – a najlepiej na noc.

Sos BBQ mieszamy z sosem Siracha (sos Siracha kupie bez problemu – zazwyczaj jest w śród produktów azjatyckich lub meksykańskich).

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, skrzydełka układamy niezbyt gęsto na blasze i smarujemy sosem z obu stron. Pieczemy 20 minut, a po 10 skrzydełka odwracamy delikatnie na drugą stronę.

Po upieczeniu skrzydełka smarujemy jeszcze raz delikatnie sosem, posypujemy sezamem i czosnkiem niedźwiedzim i podajemy. Najlepiej z sosem jogurtowym z czosnkiem i miętą lub kolendrą.

Smacznego!