Sałatka z wędzonym łososiem i serem kozim

Na zdjęciu nie ma grzanek które są w przepisie – w trakcie fotografowania grzanki były jeszcze w piekarniku.

Składniki:

  • mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 dużego pomidora lub garść koktajlowych
  • 2 plasterki czerwonej cebuli
  • 100g łososia wędzonego
  • Łyżka zielonych oliwek
  • kiełki słonecznika i/lub brokuła
  • kozi ser typu feta
  • grzanki

Pomidora kroimy w plastry, a potem każdy plasterek na 4 części. Ogórka razem ze skórką, cebulę i oliwki kroimy na cienkie plasterki. Łososia i ser kroimy w kostkę. Układamy warstwami sałatę, pomidora, ogórka, cebulę, ser, oliwki, łososia i kiełki. Posypujemy grzankami.

Podajemy z ulubionym dressingiem – nam pasował ziołowo-musztardowy:

  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • zioła suszone (polecam bazylię, oregano, czosnek, lubczyk)
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 łyżki wody

Wszystko mieszamy i gotowe!