Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Ta sałatka z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych – taki smak młodości (nie dzieciństwa – w dzieciństwie nie było tuńczyka :])
Przygotowuje się ją błyskawicznie, ale lepiej nie robić tego na ostatnią chwilę – będzie lepsza po min 2h w lodówce gdy smaki się połączą.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie
  • puszka kukurydzy
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 150 g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • łyżka musztardy (najlepiej miodowej)
  • 4 łyżki majonezu

Soczewicę gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. W sporej misce umieszczamy soczewicę, dobrze odcedzone kukurydzę i tuńczyka a także oliwki (można je pokroić). Majonez mieszamy z musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem.

Dodajemy sos do sałatki i mieszamy delikatnie (nie za długo) aż wszystko się połączy.

Odstawiamy do lodówki na 2h+.
Sałatka z tuńczyka jest gotowa!
Podajemy z bagietką lub ciemnym chlebem.

Smacznego!