Sałatka Nicejska

Będąc w Nicei, po spacerze po promenadzie Anglików zajrzycie do jednaj z licznych knajpek. Sałatka Nicejska będzie idealnym wyborem, a po powrocie będziecie do niej często wracać 🙂

Składniki na dwie konkretne sałatki:

  • mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • garść koktajlowych pomidorków
  • 2 plasterki czerwonej cebuli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym – najlepiej w kawałkach
  • kilka filecików Anchovies
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki (opcjonalnie)

Tuńczyka odsączamy z wody. Jajka kroimy każde na 4 cząstki, Anchovies odsączamy z zalewy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ogórka razem ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Układamy warstwami sałatę, pomidorki, ogórka, cebulę, oliwki i posypujemy kukurydzą (opcjonalnie) a na wierzchu układamy ćwiartki jajek, pokrojone drobno fileciki Anchovies oraz po pól puszki tuńczyka na sałatkę.

Podajemy z ulubionym dressingiem – my preferujemy musztardowo-miodowy:

  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • szczypta ziół suszonych (polecam bazylię, oregano, czosnek, lubczyk)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 łyżki wody

Miód podgrzewamy z wodą, gdy się rozpuści, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.

Jeśli miód jest mocno płynny, nie musimy go podgrzewać.

Smacznego!