Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Gdy zostanie wam nieco mięsa z pieczonego kurczaka, warto zrobić z niego sałatkę.

Dobry przepis na pieczonego kurczaka znajdziecie tu, a na orzeszki rozmarynowe tu – obydwa składniki należy mieć gotowe i wystudzone.

Będziemy potrzebować:

  • 200 g mięsa z kurczaka
  • solidną garść świeżego i dobrze wypłukanego szpinaku lub porwanej sałaty
  • ogórek świeży
  • pomidory – normalne, koktajlowe – zależnie od pory roku wybieramy te która mają najwiecej smaku
  • orzeszki rozmarynowe
  • oliwę z pierwszego tłoczenia
  • po szczypcie: oregano, bazylię, cząber, rozmaryn lub mieszankę zawierająca w/w zioła
  • świeżo mielony pieprz
  • ocet balsamiczny
  • sól

Oliwę, ocet, zioła, sól i pieprz mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Ogórki kroimy w cienkie plasterki, pomidory wg uznania.

Układamy warstwami: szpinak, ogórka, pomidora kurczaka i orzeszki.

Skrapiamy przygotowany wcześniej sosem i podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.

Smacznego!