Sałatka Bastardo

Sałatka

 

Składniki na dwie sałatki:

  • kilka plasterków pikantnej odmiany kiełbasy Chorizo
  • miks sałat lub główka sałaty lodowej porwana (nie pokrojona) na drobne części, umyta i odwirowana
  • dwie łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/3 ogórka szklarniowego posiekanego na cienkie plasterki
  • jajko ugotowane na pól-twardo
  • kilka czarnych oliwek
  • grzanki (najlepiej domowe)

Składniki na sos Bastardo

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki białego wina Bastardo (lub innego białego)
  • szczypta chilli
  • łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka białej gorczycy
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka majonezu
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta korzenia lubczyku

W naczyniu, w którym podamy sałatkę układamy kolejno: Sałatę, ogórka, grzanki, chorizo, kukurydzę  i jajko.
Składniki sosu blendujemy dokładnie – jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy wina,  za rzadki – oliwy.
Sos podajemy osobno.

Smacznego!