Rydze smażone na maśle

Pozostając w tematach grzybowych, przedstawiamy rydze. Pierwszy raz w naszej kuchni, pierwszy raz sami nazbieraliśmy rydze! Przepis na rydze będzie bardzo krótki, ale tu ważna jest technika. Generalnie, bardzo łatwo smażone rydze zmienić w duszone rydze. Też będą dobre, ale już nie tak dobre jak odpowiednio smażone smażone 🙂

Składniki:

  • rydze – ok 300 g
  • 150 g masła
  • ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Rydze czyścimy i myjemy, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Obrany czosnek kroimy w plasterki. Rozgrzewamy mocno patelnię, dodajemy mało i chwilę je klarujemy. Dodajemy czosnek, a chwilę później rydze. Smażymy krótko z obu stron zanim puszczą dużo soku – bo trochę puszczą i tak. Dzięki temu pozostaną jędrne i chrupiące.

Podajemy z grillowaną bagietką i lampką białego wina.

Smacznego!