Ryba zapiekana w śmietanie z małżami i serem pleśniowym

Składniki

  • 1kg filetów z morskiej ryby (u mnie rozmrożona Miruna)
  • 150g małży
  • małe opakowanie śmietany (ja użyłem wywaru z muli z tego przepisu)
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • natka pietruszki, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 100g sera pleśniowego

Rybę osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wino doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sos rybny a potem śmietanę. Gdy się tylko zagotuje, zalewamy sosem rybę i układamy małże. Następnie całość posypujemy startym grubo serem pleśniowym i wstawiamy na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy ryba jest gotowa, posypujemy ją natką i od razu podajemy.
Idealnym dodatkiem będzie lampa białego wina i świeże pieczywo.

Smacznego!