Ryba pieczona z suszonymi pomidorami, mozzarellą i karczochami

Miruna z mozarellą

Składniki:

  • 1kg mrożonej ryby – polecam Mirunę: >TUTAJ< wyjaśnienie dlaczego
  • puszka pomidorów
  • 100g pomidorów suszonych, odsączonych
  • 200g karczochów z zalewy, odsączonych
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól
  • 250g mozzarelli (najlepiej takiej bez zalewy)

 

W naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy ok. 1 łyżeczkę oliwy od suszonych pomidorów. Osuszone płaty ryby układamy w naczyniu i solimy lekko.
Pomidory z puszki blendujemy z pomidorami suszonymi, czosnkiem solą, pieprzem i oregano. Na rybie układamy kawałki karczochów i zalewamy sosem pomidorowym.
Na wierzchu układamy plastry mozzarelli i oprószamy je pieprzem i oregano. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min pod folią aluminiowa, a następnie 10-12 min bez folii, aby mozzarella się ładnie zarumieniła. Po wyjęciu z piekarnika czekamy ok. 5 min i podajemy z bagietką.

Smacznego!