Racuszki z jabłkiem

 

Racuszki

Składniki:

  • dwie szklanki mąki
  • woda gazowana lub piwo
  • 2 jajka
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • 2 szczypty soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Do naczynia na ciasto wlewamy wodę lub piwo (na początek 200 ml) i wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i szczyptę soli.  Jajko dzielimy na białko i żółtko, a żółtka dodajemy do ciasta. Miksujemy składniki starając się uzyskać dość gęstą masę. Osobno ubijamy sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Obieramy jabłka i po wydrążeniu kroimy je w na 8 części, a następnie posypujemy cynamonem.

Dodajemy jabłka do ciasta, a po wymieszaniu dodajemy delikatnie mieszając połowę piany z białek.

Smażymy na średnim ogniu a po zużyciu połowy ciasta dodajemy do niego resztę piany.  Racuszki układamy an talerzu na ręcznikach papierowych aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem – idealnie nadaje się do tego sitko do herbaty.

Racuszki podajemy z herbatą zimową lub gorąca czekoladą.

 

Smacznego!