Quiche z wędzonką i szparagami

 

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego lub kruchego – ja dysponowałem francuskim
  • 100g pokrojonej w paseczki wędzonki lub szynki
  • 100g odsączonych z zalewy zielonych szparagów
  • 1 jajko
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 szalotka
  • 100g startego twardego sera
  • sól
  • pieprz

Jako że nie posiadłem jeszcze foremek do tart i quiche, do pieczenia użyłem ceramicznych naczyń do Mousaki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy kilkanaście razy widelcem.  Wędzonkę podsmażamy na patelni aż się zrumieni, a  w tłuszczu który został szklimy szalotkę. Szparagi kroimy na 3-4 części w zależności od tego jak długie udało nam się kupić. Jajko miksujemy ze śmietaną, ziołami i połową sera. Masą wypełniamy naczynie z ciastem i zatapiamy w nim kawałki wędzonki, szparagi i szalotki a wierzch posypujemy pozostałym serem. Jeśli zostały nam skrawki ciasta po wyłożeniu naczynia, kroimy je w cienkie paseczki i układamy na wierzchu w formie plecionki. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 min. Zostawiamy wyłączonym piekarniku jeszcze ok 5 min.

Możemy podawać na ciepło lub na zimno – ale na ciepło są o wiele lepsze! Najlepiej pasuje lampka białego wina.

Smacznego!