Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy (łososiowy) to pyszna i tańsza alternatywa dla łososia, którą przygotujemy łatwo na wiele sposobów. Wersja na dziś: Pstrąg tęczowy demi glace / pyry z gzikiem.

Ale co to jest ten demi glace? To sos, baza sosu, jeden by by robić je wszystkie – lub używać samodzielnie. Do czego? Do steków, ryb, zup, gulaszy itp. Wymaga czasu, ale jest łatwy do przygotowania.

Sos demi glace

  • 2 kg kości wołowych (najlepiej piszczelowa przerąbana na pół)
  • pęczek włoszczyzny
  • główka czosnku
  • butelka czerwonego wina
  • woda

Kości, czosnek i włoszczyznę pieczemy 1h w temperaturze 220 stopni. Następnie zalewamy wodą w największym garze, jakim dysponujemy i dusimy na wolnym ogniu 24h. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Następnie sos cedzimy, dodajemy wino i dusimy kolejne 48h na najmniejszym możliwym ogniu. Finalnie powinniśmy otrzymać ok pół litra gęstego sosu, który rozlewamy na gorąco do małych, wyparzonych słoiczków. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce. Gdy chcemy z sosu skorzystać, podgrzewamy go i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pstrąg / pyry / gzik

  • filet z pstrąga tęczowego
  • 2 (lub więcej duże ziemniaki)
  • łyżka cukru
  • twaróg półtłusty
  • ogórek
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • łyżka jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • suszony czosnek niedźwiedzi

Pstrąga myjemy, osuszamy, smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki myjemy, kroimy w łódeczki, umieszczamy w zimnej wodzie z cukrem.

Ogórka ścieramy na grubej tarce, odciskamy. Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, twaróg i jogurt. Całość mieszamy i umieszczamy w lodówce na czas przygotowania pozostałych składników.

Ziemniaki płuczemy i umieszczamy na wyłożonej papierem blasze. Skrapiamy oliwą, solimy i oprószamy czosnkiem niedźwiedzim. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.

Rozgrzewamy mocno patelnię grillową. Pstrąga grillujemy po 2-4 minuty z każdej strony, poczynając strony bez skóry. Po przekręceniu filetów, smarujemy jest sosem demi glace za pomocą pędzelka.

Podajemy w towarzystwie lampki białego, lub różowego wina. Najlepiej krajowego 🙂

Smacznego!