Tłusty czwartek

Pajda Szlachecka

Pajda Szlachecka

Pajda to typowy polski street food, a raczej festyn-food, odpust-food tudzież święto-zmarłych-food… Najcześciej pod tym hasłem kryje się solidna kroma wiejskiego chleba posmarowana suto smalcem i udekorowana ogórkiem kiszonym. Ale pajdę można też spotkać w wersji na ciepło i taką też chcę Wam dziś zaprezentować. […]

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka […]

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue, podobnie jak Pulled Pork należą do amerykańskiej tradycji Barbecue, czyli długiego pieczenia mięs w niskiej temperaturze, aby mięso rozpływało się ustach. Aby przygotować żeberka barbecue, będziemy też potrzebować sos barbecue. Składniki: 1 kg przerośniętych żeberek, niezbyt chudych 1/2 filiżanki brązowego cukru 2 łyżki […]

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

“…smalec ze świni listopadowej…” – stoi zapisane w starym zeszycie kuchennym mojej mamy. Zeszyt z przepisami jest poklejony taśmą klejącą i miejscami podarty, ma plamy z masła, kremów, sosów oraz pewnie tego smalcu. Zaraz za przepisem na biszkopt znajduje się, liczący sobie ponad 100 lat, […]

Róża wśród golonek

Róża wśród golonek

Takim mianem określiła moją golonkę koleżanka Marta, ujrzawszy zajawkowe zdjęcie na FB. Składniki: dorodna golonka listek laurowy łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki łagodniej papryki łyżeczka kminu rzymskiego (cumin) 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego łyżka soli 2 łyżki miodu pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki […]

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 150 g  cukru 15 g świeżych drożdży 150 g masła 200 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu garść orzechów włoskich garść rodzynek otarta skórka z 1 pomarańczy Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki. […]

Faworki vel. Chrustki

Faworki vel. Chrustki

W środę poprzedzającą tłusty czwartek, w kwaterze głównej Ciekawej Kuchni dało się słyszeć dialog: – robimy pączki – oui, z Nutellą – i chrustki! – jakie chustki? – chrustki!!! – yyy, co? – no faworki, uff – no to mów że faworki, a nie jakieś […]

Pączki z Nutellą

Składniki na 60 średnich pączków 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych) 100 – 150 g cukru 500 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 100 g masła 2 łyżeczki pasty waniliowej kieliszek spirytusu pół łyżeczki soli 1 Nutella […]