Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Składniki: 1kg białej kiełbasy, surowej lub parzonej 200g miodu naturalnego w formie płynnej 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonej bazylii łyżka oliwy Kiełbasę parzymy we wrzątku i odcedzamy. Wszystkie składniku glazury miksujemy ze sobą i odstawiamy na 10 

Wegański pasztet z soczewicy z chilli

Wegański pasztet z soczewicy z chilli

Zdarza się Wam czasem, że chcecie ugotować konkretną potrawę, a wychodzi Wam zupełnie coś zupełnie innego? Oczywiście nie mam na myśli sytuacji, gdy zamiast czegoś jadalnego, wychodzi coś niejadalnego. Mi się tak wczoraj zdarzyło, o czym spieszę Wam opowiedzieć. Ci z Was, którzy czytają przepisy 

Śledzie w oliwie z cytryną i cebulką

Śledzie w oliwie z cytryną i cebulką

Składniki na duży słój: 1kg filetów śledziowych 3 cytryny sparzone wrzątkiem i pokrojone na cienkie plasterki 3 cebule pokrojone w cienkie plasterki łyżka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych oliwy z oliwek Na początek kilka słów o śledziach. Pogódźcie się faktem, Drodzy czytelnicy, że śledzi 

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Jak wiadomo, ryba po grecku z Grecją nie ma nic wspólnego. Ma za to wiele wspólnego z Polską i Świętami Bożego Narodzenia, jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu i nie ukrywam, że jednym z moich ulubionych dań. Na tyle, że z nie mniejszą radością czekam na 

Pomidory śniadaniowe

Pomidory śniadaniowe

Idealne na śniadanie, łatwe i szybkie do przygotowania. Składniki na 4 takie jak na zdjęciu: 4 duże i jędrne pomidory – najlepiej malinowe 4 plasterki szynki parmeńskiej lub Serrano 4 duże jajka sól pieprz szczypta lubczyku łyżeczka posiekanego szczypiorku Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pomidory 

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dziś będzie o tym jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Bardzo podobne, ale jednak odmienne w smaku. Obydwie pyszne. Na obiad, lub jako domowa wędlina. Składniki: jeden porządny filet z indyka przekrojony wzdłuż na połowę (2 płaskie filety) sól morska 4 jajka na ugotowane 

Szparagi w cieście

Szparagi w cieście

  Składniki: 8-10 dorodnych szparagów (na rolkę ciasta francuskiego) rolka ciasta francuskiego szczypta lubczyku świeżo mielony pieprz sól ząbek czosnku Szparagi blanszujemy 2-3 min we wrzącej, osolonej wodzie.  Gdy lekko przestygną oprószamy je lubczykiem, solą i pieprzem. Rozwijamy ciasto i smarujemy je przeciśniętym przed praskę 

Guacamole

Guacamole

Jakoś nie mogłem się przekonać do tego dipa. To, ile zachodu trzeba włożyć w przygotowanie, jakoś nigdy nie przekładało mi się na doznania smakowe. Aż do teraz! Teoretycznie, powinna być tu też cebula i tabasco, ale ja nie uważam tego za konieczność. Składniki: 4 dojrzałe 

Granola

Granola

Składniki: 400 g płatków owsianych małe opakowanie suszonych bananów małe opakowanie suszonego ananasa 4 łyżki sezamu 2 łyżki płatków migdałów 4 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek erytrytolu 3 łyżki rodzynek Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze 

Szparagi z szynką dojrzewającą wraz z grzankami i tapenadą

Szparagi z szynką dojrzewającą wraz z grzankami i tapenadą

Składniki: 10 zielonych szparagów 10 plasterków szynki dojrzewającej 4 kromki bułki/bagietki/chleba tostowego łyżeczka sosu balsamico (opcjonalnie) 4 łyżeczki tapenady Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Każdego szparaga owijamy w plasterek szynki i układamy w naczyniu żaroodpornym, oraz smarujemy sosem balsamico z tego przepisu.  Rozgrzewamy piekarnik 

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek

  Składniki na ok. 300g tapenady: 200g oliwek odsączonych z zalewy (mogą być czarne lub zielone) 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy 2 ząbki czosnku 2-3 fileciki anchovies sok z ćwiartki cytryny świeżo mielony pieprz 1/3 szklanki oliwy z oliwek Oliwki, kapary czosnek i anchovies 

Austriacka sałatka ziemniaczana

Austriacka sałatka ziemniaczana

Składniki: kilogram ziemniaków 5 łyżek octu winnego jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 500 ml wrzącej wody 2 łyżki cukru 2 czerwone cebulki pieprz i sól Ziemniaki gotujemy w mundurkach a po ostudzeniu kroimy w kawałki – tak max. 2×2 cm.Kroimy cebulkę w piórka i razem z ziemniakami 

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka wymaga dobrego sera. Tzw. ser kanapkowy udający Fetę może nie załatwić sprawy. Ja kupuje ser owczy w zalewie (opakowanie wystarczy na 8 takich sałatek) w pewnym markecie, którego nazwy nie zdradzę. Mogę tylko napisać, że jego nazwa jest zbieżna z nazwiskiem jednej z postaci serialu Allo Allo. W Grecji 

Mini Focaccia

Mini Focaccia

Przepis można wykorzystać do każdej formy Foccacii, my wybraliśmy w wersji mini, pieczone w formie do muffinków. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody 10g drożdży świeżych dwie łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, czarnuszka). Można użyć przyprawy do chleba włoskiego firmy Kamis. szczypta soli pół 

Tarar jak za PRLu

Tarar jak za PRLu

Do dziś zastanawiam się, jak moim rodzicom udało się przekonać mnie jako dziecko do polubienia tatara. Surowe mięso, surowe żółtko, surowa cebula – to brzmi gorzej niż szpinak z brukselką. Jednak jakoś pokonali dziecięcy opór (zawsze dostawałem już wymieszany i przyprawiony na kromce chleba) i cały czas mam do tego dania 

Mini Quiche z gorgonzolą i gruszką

Mini Quiche z gorgonzolą i gruszką

Malutkie quiche, takie na dwa chapsy to wspomnienie z ubiegłorocznej wizyty w Nicei. Do ich wykonania potrzebujemy 4 foremki-kokilki 9-12 cm średnicy. Większe też będą ok, ale nie będą mini 🙂 Składniki: 100g gorgonzoli 1 małe opakowanie śmietany 18% 50g startego parmezanu 1 gruszka 1 

Marynowany łosoś z owocami kaparów

Marynowany łosoś z owocami kaparów

Składniki 1/2 kg łososia pół szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki grubej soli morskiej pieprz czerwony łyżka oliwy sok z 1/2 cytryny owoce kaparów ząbek czosnku Filet z łososia kroimy w cieniutkie plastry. Do wina dodajemy sok z cytryny, sprasowany czosnek  sól, pieprz  oraz oliwę. Plastry 

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli Składniki: 5-6 czerwonych cebul 5 łyżek oliwy 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki octu balsamicznego sok z połowy cytryny (opcjonalnie) łyżeczka granulowanego czosnku 100 ml wina (białego, lub czerwonego – ja dałem białe) 200ml wody 3 listki laurowe sól pieprz Konfitury cebulowej 

Jajecznica na kurkach

Jajecznica na kurkach

Przepis prosty, każdy zna i każdy raczej wszyscy lubią. Składniki: 50 g masła 200 g wypłukanych kurek 6 jajek sól pieprz szczypiorek Na patelni rozgrzewamy masło na niewielkim ogniu. Wrzucamy kurki, solimy i pieprzymy. Gdy kurki zrobią się brązowe wbijamy jajka i powoli mieszamy jajecznicę aż 

Tortilla z serem i wędzonym łososiem

Tortilla z serem i wędzonym łososiem

Tortilla z łososiem to proste i smaczne danie, idealne na śniadanie lub kolację. Poniżej proporcje na 4 tortille – trzeba liczyć pod dwie na osobę bo po pierwszej masz ochotę na kolejną 🙂 Składniki: 4 gotowe tortille 100g wędzonego łososia 100g mozzarelli ale takiej suchej, bez zalewy