Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Dlaczego ta zupa gulaszowa jest węgiersko-czeska? Węgierska wersja zupy zawiera, podobnie jak gulasz wołowinę, paprykę i chilli, ziemniaki i inne warzywa. Wersja czeska jest czymś w rodzaju gęstego sosu gotowanego często na mielonej wieprzowinie, z dodatkiem kminku. Obydwie są pyszne, ale kompletnie odmienne, ja zaś postanowiłem połączyć z obu to 

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica

Gurmańskaja Pljeskavica to obok Cevapu i Cevapcicici jedna z najbardziej znanych i lubianych bałkańskich dań mięsnych. Występuje w wielu wersjach i podaje się ją na różne sposoby, ale praktycznie zawsze jest warta grzechu i spróbowania. Składniki: 1 kg niezbyt chudej wołowiny (może być mielona) 2 

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Składniki: 4 średnie bakłażany 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina i jagnięcina) puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka ziół (bazylia, oregano, tymianek, papryka słodka, majeranek, kolendra) sól pieprz oliwa 100g startego sera (ja użyłem mozarelli) Bakłażany przekrawamy na pół, łyżką wydrążamy miąższ