Frittata z szynką parmeńską, szparagami i mozzarellą

Frittata z szynką parmeńską, szparagami i mozzarellą

Frittata to idealna propozycja śniadaniowa, pozwalająca przy okazji na sprytne zagospodarowanie resztek z lodówki 🙂 Składniki: 4 jajka garść blanszowanych szparagów kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub innej) dwa spore plastry mozzarelli łyżeczka masła sól pieprz Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Szynkę kroimy lub rwiemy 

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Składniki: 1kg białej kiełbasy, surowej lub parzonej 200g miodu naturalnego w formie płynnej 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonej bazylii łyżka oliwy Kiełbasę parzymy we wrzątku i odcedzamy. Wszystkie składniku glazury miksujemy ze sobą i odstawiamy na 10 

Sałatka Bastardo

Sałatka Bastardo

  Składniki na dwie sałatki: kilka plasterków pikantnej odmiany kiełbasy Chorizo miks sałat lub główka sałaty lodowej porwana (nie pokrojona) na drobne części, umyta i odwirowana dwie łyżki kukurydzy z puszki 1/3 ogórka szklarniowego posiekanego na cienkie plasterki jajko ugotowane na pól-twardo kilka czarnych oliwek 

Róża wśród golonek

Róża wśród golonek

Takim mianem określiła moją golonkę koleżanka Marta, ujrzawszy zajawkowe zdjęcie na FB. Składniki: dorodna golonka listek laurowy łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki łagodniej papryki łyżeczka kminu rzymskiego (cumin) 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego łyżka soli 2 łyżki miodu pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki 

Pomidory śniadaniowe

Pomidory śniadaniowe

Idealne na śniadanie, łatwe i szybkie do przygotowania. Składniki na 4 takie jak na zdjęciu: 4 duże i jędrne pomidory – najlepiej malinowe 4 plasterki szynki parmeńskiej lub Serrano 4 duże jajka sól pieprz szczypta lubczyku łyżeczka posiekanego szczypiorku Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pomidory 

Pulled Pork

Pulled Pork

Pulled Pork nie posiada idealnie pasującej polskiej nazwy. Czasem nazywa się go „peklowaną wieprzowiną lub szarpaną wieprzowiną”, co oddaje tylko cześć prawdy. Owszem, jest to wieprzowina i jest ona peklowana, ale tak samo jest z każdą szynką. Wersja pt. „szarpana świnia” też nie jest najlepsza 

Szparagi z szynką dojrzewającą wraz z grzankami i tapenadą

Szparagi z szynką dojrzewającą wraz z grzankami i tapenadą

Składniki: 10 zielonych szparagów 10 plasterków szynki dojrzewającej 4 kromki bułki/bagietki/chleba tostowego łyżeczka sosu balsamico (opcjonalnie) 4 łyżeczki tapenady Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Każdego szparaga owijamy w plasterek szynki i układamy w naczyniu żaroodpornym, oraz smarujemy sosem balsamico z tego przepisu.  Rozgrzewamy piekarnik 

Karkówka pieczona  z czosnkiem

Karkówka pieczona z czosnkiem

Niezbędne danie na prawie każde polskie święta 🙂 A i na codzień warto mieć własną, pieczoną wędlinę. Dobra na ciepło i na zimno. Składniki: Karkówka 3-3.5 kg – nie za tłusta 10 ząbków czosnku łyżka oleju łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu łyżeczka octu balsamicznego 

Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Po mału nadrabiamy zaległości, ale niestety brak czasu sprawia ze nie wiele się dzieje w naszej kuchni. Wkrótce zwolnimy tempo, i pogotujemy! Dlaczego penne? Bardziej pasowało by fettuccine, ale nie miałem akurat na stanie. Dlaczego pasta truflowa? Nadaje tej potrawie niepowtarzalny smak. Składniki: 200 g 

Quiche z wędzonką i szparagami

Quiche z wędzonką i szparagami

  Składniki: rolka ciasta francuskiego lub kruchego – ja dysponowałem francuskim 100g pokrojonej w paseczki wędzonki lub szynki 100g odsączonych z zalewy zielonych szparagów 1 jajko małe opakowanie śmietany 18% łyżeczka masła łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 szalotka 100g startego twardego sera sól pieprz Jako że 

Razowa pizza

Razowa pizza

Składniki na ciasto: 330 g mąki razowej + co nieco do podsypywania 2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru brzozowego 200 ml wody Mąkę mieszamy z cukrem i solą.  Następnie w mące robimy dołek, wlewamy wodę, delikatnie mieszamy, a potem wyrabiamy (8-10 min). Wyrobione ciasto zagniatamy w 

Penne Alfredo Aggiornato

Penne Alfredo Aggiornato

Błyskawiczne przygotowanie, wspaniały smak! Penne Alfredo zawsze smakuje łącząc smak suszonej szynki i suszonych pomidorów z kremowym sosem! Składniki: 500 g makaronu Penne ugotowanego al-dente 200 ml śmietanki słodkiej łyżka masła 10 plasterków szynki parmeńskiej – lub podobnej 80 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy