Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Początek lipca, to czas gdy żegnamy szparagi i witamy kurki. Gdy dodatkowo mamy w lodówce jakieś resztki pieczonego mięska (u nas akurat kaczka), to efekty mogą być spektakularne! Składniki: 200 g spaghetti lub spaghettoni 100 g pieczonego mięsa – kaczka, kurczak, wieprzowina – co tam 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Kaczka puree nadziewana

Kaczka puree nadziewana

Składniki: kaczka ok 2 kg+ 6 łyżek soli 1/2 kg ziemniaków pół szklanki mleka 1 cebula 100 g wędzonego boczku łyżka majeranku łyżka ziół prowansalskich pieprz cytryna W ok 3 litrach ciepłej wody rozpuszczamy sól. Po wystudzeniu solanki umieszczamy w niej kaczkę na 8-24h. Kaczkę