Wędzona szynka z indyka sous-vide

Wędzona szynka z indyka sous-vide

Nie ma jak domowa wędlina 🙂 Wiesz z czego powstała, jak powstała, znasz jej świeżość i skład. Oczywiście, przygotowanie domowych wędlin jest często czasochłonne, pracochłonne i wymaga wcześniejszego zainwestowania w niecodzienne sprzęty, ale efekty rekompensują te niedogodności. Ten przepis jest dość zaawansowany (mimo że realnie 

O grillowaniu słów kilka

O grillowaniu słów kilka

Słowem wstępu: O przygotowaniu tego wpisu myślałem już od jakieś czasu. To że pojawia się dopiero teraz jest spowodowane faktem, iż nie miałem w zeszłym roku zbyt wielu okazji do grillowania. Ale od początku. Za młodu były ogniska. Kiełbasa na patyku i ziemniaki z żaru. I 

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Biała kiełbasa pieczona w glazurze miodowej

Składniki: 1kg białej kiełbasy, surowej lub parzonej 200g miodu naturalnego w formie płynnej 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonej bazylii łyżka oliwy Kiełbasę parzymy we wrzątku i odcedzamy. Wszystkie składniku glazury miksujemy ze sobą i odstawiamy na 10 

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dziś będzie o tym jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Bardzo podobne, ale jednak odmienne w smaku. Obydwie pyszne. Na obiad, lub jako domowa wędlina. Składniki: jeden porządny filet z indyka przekrojony wzdłuż na połowę (2 płaskie filety) sól morska 4 jajka na ugotowane