Tag: zakwas

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

  Składniki 200 ml zakwasu na mące żytniej razowej 3-4 litry wywaru na warzywach boczek wędzony – około 200-300 g biała kiełbasa – 10 sztuk 4 suszone podgrzybki 200 ml śmietany do zupy 30% pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki 

Zakwas żytni

Zakwas żytni

Przepis baza. Tak przygotowany zakwas żytni pozwoli Wam na wspaniały domowy chleb i inne wypieki. Składniki: 200g mąki żytniej 2000 200 g wody przegotowanej Mąkę i wodą mieszamy w szklanym naczyniu, które należy uprzednio wyparzyć wrzątkiem. Najlepszy jest słoik litrowy. Masa zakwasu powinna mieć konsystencję 

Żytni chleb na zakwasie

Żytni chleb na zakwasie

  Składniki: 2 szklanki mąki żytniej 2000 1 szklanka mąki pszennej 550 1 szklanka wody przegotowanej 200g zakwasu łyżeczka soli łyżeczka oliwy łyżka otrębów Mąkę wsypujemy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5 minut. Po ogrzaniu maki wlewamy wodę, dodajemy sól