Tag: wołowina

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy jest pyszny i delikatny. A ozorek wołowy w sosie musztardowym, to niebo w gębie 🙂 Składniki: Ozorek wołowy ok 1,6 – 2 kg wagi Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) Mała cebula sól, pieprz, listek laurowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 350 ml 

Pastrami

Pastrami

Pastrami zostało wymyślone przez rumuńskich emigrantów w USA i jest jedną z najlepszych rzeczy jakie możecie zrobić mostka wołowego. Łatwo nie będzie! Przygotowanie pastrami trzeba zaplanować z wyprzedzeniem – co najmniej 2 tygodniowym. Z mało popularnych, ale bardzo przydatnych akcesoriów będziemy potrzebować nastrzykiwarki do mięsa. 

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto szósta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem. Składniki: kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na 

Stek z sałatką z buraczków

Stek z sałatką z buraczków

Pisałem już kiedyś jak zrobić dobry stek, i do dziś byłem przekonany że nie potrafię zrobić go lepiej. Spróbowałem jednak nieco innej metody i efekty przeszły moje oczekiwania. A przy okazji podam wam prosty przepis na sałatkę z buraków, idealnie pasującą do steku. Mój przepis 

Jak zrobić dobry stek?

Jak zrobić dobry stek?

Stek wołowy, uchodzący za najbardziej powszechną potrawę z wołowiny, wydaje się być śmiesznie prosty w przygotowaniu. Mięso, patelnia, tłuszcz oraz smażenie. Otóż okazuje się, że nasze poprzednie próby poradzenia sobie ze stekiem właśnie w ten sposób kończyły się, co prawda pachnącymi niebiańsko kawałkami mięska, ale 

Chilli Con Carne

Chilli Con Carne

Chilli con carne – czyli chilli z mięsem – jedyne słuszne oczywiście 🙂 Składniki: 250 g mięsa wołowego (ja mielę je sam, ale gdy nie macie takiej możliwości, użyjcie zmielonego) 2 papryczki chilli 2 słodkie papryki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 puszka czerwonej 

Tarar jak za PRLu

Tarar jak za PRLu

Do dziś zastanawiam się, jak moim rodzicom udało się przekonać mnie jako dziecko do polubienia tatara. Surowe mięso, surowe żółtko, surowa cebula – to brzmi gorzej niż szpinak z brukselką. Jednak jakoś pokonali dziecięcy opór (zawsze dostawałem już wymieszany i przyprawiony na kromce chleba) i cały czas mam do tego dania 

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Składniki na dwie konkretne porcje Spaghetti Bolognese: 350g mielonego mięsa wołowego 50g pancetty, boczku lub bekonu 100ml czerwonego wina po pół łyżeczki oregano, bazylii szczypta suszonego lubczyku puszka pomidorów (najlepiej krojonych) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100g tartego parmezanu kilka listków świeżej bazylii do