Tag: kurczak

Zagrodowy kurczak w ziołach z pieczarkami

Zagrodowy kurczak w ziołach z pieczarkami

Od dawna nie było w Ciekawej kuchni kurczaków. Nie czuliśmy się po nich (sklepowych) najlepiej więc zaprzestaliśmy kupowania i jedzenia kurczaków. Aż do teraz. Udało nam się kupić kurczaki zagrodowe i odzyskaliśmy drobiową wiarę. Zagrodowy kurczak to jest to! Zupełnie inny smak. Składniki: 4 podudzia 

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Tarta z grillowanym kurczakiem, szparagami i serem camembert

Składniki: pierś kurczaka z zaufanego źródła łyżka oliwy 3 jajka 250 ml gęstej śmietany pęczek zielonych szparagów po szczypcie: suszonego tymianku, lubczyku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku ciasto kruche 1 nieduży camembert świeżo mielony pieprz sól morska Oliwę mieszamy z ziołami, 

Paella Valenciana

Paella Valenciana

Nasza wariacja na temat Paella Valenciana, dedykowanej tym, którzy nie lubią gdy jedzenie do nich mruga… Czyli nie jedzą owoców morza 🙂 Składniki: 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka sosu rybnego łyżka sosu sojowego litr bulionu pół szklanki białego