Tag: kuchnia grecka

Domowe frytki bez tłuszczu oraz tzatziki

Domowe frytki bez tłuszczu oraz tzatziki

Składniki: 3 duże kartofle szczypta kurkumy szczypta ostrej papryki w proszku szczypta suszonej bazylii sól oraz tzatziki 1/2 ogórka opakowanie 200g lub podobne jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku biały pieprz szczypta suszonego oregano opcjonalnie 2 łyżki drobno zmielonego twarogu Postanowiliśmy z Olą (zmotywowani powakacyjnym zważeniem 

Mule Saganaki

Mule Saganaki

Ci z Was, którzy byli w Grecji, zapewne widzieli w kartach restauracji pozycje takie jak: Cheese Saganaki, Feta Saganaki lub Mussels Saganaki. Ja tez widziałem i spróbowałem każdej z tych potraw, ale trudno mi było znaleźć jakiś wspólny mianownik. Zgłębiłem bardziej temat i okazało się, 

Moussaka

Moussaka

  Składniki na 3 takie naczynia (25cm) jak na zdjęciu: 300 g mielonego mięsa (u mnie było to wołowo-jagnięce w proporcji 60/40%) puszka pomidorów bez skorki łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cynamonu 100ml czerwonego wina 50g startego sera (mozarella, gruyerre, gouda)