Tag: gołąbki

Sarmale – czyli rumuńskie gołąbki z kiszonej kapusty

Sarmale – czyli rumuńskie gołąbki z kiszonej kapusty

W tegoroczne wakacje wybraliśmy się do Rumunii po raz pierwszy (ale na pewno nie ostatni). Plan był prosty – pojeździć pięknymi drogami (min trasą Transfogarską), pozwiedzać piękne zamki, spróbować rumuńskich win, oraz lokalnej kuchni 🙂 Jeszcze przed wyjazdem ustaliliśmy że najbardziej popularne dania kuchni rumuńskiej 

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Składniki: 1/2 kilograma mielonej jagnięciny – może być np z mostka 200 g ryżu Arborio lub innego średnio ziarnistego 1 litr bulionu łyże czka sosu Worcestershire 2 cebule 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz duża główka białej kapusty – lub dwie mniejsze 2 łyżki oliwy