Tag: bakłażan

Moussaka

Moussaka

  Składniki na 3 takie naczynia (25cm) jak na zdjęciu: 300 g mielonego mięsa (u mnie było to wołowo-jagnięce w proporcji 60/40%) puszka pomidorów bez skorki łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cynamonu 100ml czerwonego wina 50g startego sera (mozarella, gruyerre, gouda) 

Bakłażany faszerowane mięsem

Bakłażany faszerowane mięsem

Bakłażany, czy też oberżyna to wspaniały obiekt faszerowania – bakłażany faszerowane mięsem są idealne na obiad, jak również do pracy 🙂 Składniki: 4 średnie bakłażany 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina i jagnięcina) puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka ziół (bazylia, oregano, 

Zapiekane bakłażany

Składniki: 2 średnie bakłażany 150ml soku pomidorowego, lub zmiksowanych pomidorów z puszki czerwona cebula 2 łyżki mielonej soczewicy (lub mąki) 2 łyżeczki pesto sól pieprz Bakłażany kroimy na cienkie plastry, solimy, odstawiamy. Cebulę szatkujemy na cienkie plasterki. Sok pomidorowy mieszkamy z soczewicą i pesto. Bakłażany