Pizza rustica z kurkami i boczkiem

Pizza rustica z kurkami i boczkiem to łatwa i szybka propozycja wykorzystania pełni sezonu kurkowego, która zapewne przypadnie Wam do gustu 🙂

Składniki na 4 spore pizze:

  • 600 g mąki włoskiej typ 00
  • 365 ml ciepłej wody
  • 24 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g startej mozzarelli
  • 200 g kurek
  • 50 g gorgonzoli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • szczypta suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

Drożdże mieszamy z 1/4 wody, łyżka mąki i cukrem i zostawiamy na 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy 15 min. Najlepiej mikserem z hakiem.
Ciasto smarujemy cienko oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
Rozgrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę. Jeśli mamy kamień do pizzy, oczywiście rozgrzewamy go w piekarniku.

Ciasto dzielimy na 4 części, smarujemy ręce oliwą i chwilę wyrabiamy ciasto w rękach, przenosimy na arkusz papieru do pieczenia, posmarowany oliwą, a następnie rozciągamy ciasto aż do uzyskania pożądanego kształtu z wyższymi brzegami. Ta metoda (oliwa zamiast mąki do podsypywania) ma ten plus że kuchnia nie jest utytłana w mące, podobnie jak piekarnik a ciasto jest bardziej miękkie.

Śmietanę mieszamy z ziołami i czosnkiem. Boczek przesmażamy na suchej patelni. Kurki dusimy 10 min na maśle.

Ciasto smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy tartą mozzarellą, układamy plasterki boczku, posypujemy kurkami i pokruszoną gorgonzolą. Na kamieniu w piekarniku rozgrzanym do 275 stopni, pizza piecze się ok. 5 min. Na blasze pewnie ze 4-6 min dłużej.


Podajemy z lampką białego wina.

Smacznego!