Pilaw z wołowiną i kus-kus

Dania jednogarnkowe są zazwyczaj smaczne i sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Ten banalny do przygotowania pilaw z wołowiną i kus-kus zajmie Wam trochę czasu (wołowina musi mieć czas się udusić), ale wystarczy nastawić je wcześniej 🙂

Składniki:

  • 400 g wołowiny gulaszowej
  • 3 spore marchewki
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • szklanka czerwonego wina
  • duża czerwona cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • pasta paprykowa lub łyżka suszonej papryki wymieszana z olejem
  • 200 g kaszy kus-kus
  • 1/2 litra bulionu

Cebulę, selera i marchewkę siekamy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym szklimy warzywa ok 10 min.

Mięso kroimy w kostkę ok 1 cm. Dodajemy do warzyw, smażymy razem, aż zrobi się szare. Solimy nieco i dodajemy wino. Dusimy bez przykrycia ok 10 min. Dodajemy pomidory (passatę i przecier) oraz pastę paprykową. Teraz zmniejszamy gaz na najmniejszy i dusimy całość 3-4h, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dolewamy bulion i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy kus-kus, przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Po 5 minutach całość mieszamy i gotowe!

Pilaw podajemy z sałatką z czerwonej kapusty – na którą przepis znajdziecie poniżej 🙂

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 spore, kwaśne jabłko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżka syropu klonowego
  • sól
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Kapustę szatkujemy, zaparzamy we wrzątku 5 min, odcedzamy, studzimy. Cebulę drobno siekamy, jabłko ścieramy na tarce o większych oczkach. Składniki sosu: oliwę, ocet, syrop klonowy, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy, odstawiamy na chwilę. Łączymy z kapustą, jabłkiem i cebulą i odstawiamy do lodówki na 1-2h.

Po tym czasie sałatka jest gotowa i pyszna!

Smacznego!