Pikle

SONY DSC

Pikle są super dodatkiem do wielu dań, a wiadomo: domowe – najlepsze!

Składniki:

  • małe ogórki gruntowe
  • papryka w kolorach jakie się zamarzą
  • pieczarki
  • cebula dymka
  • marchewka
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca
  • czosnek

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka soli morskiej

Do czystych, wyparzonych słoików dodajemy po 3 ziarenka pieprzu i dwa ziarenka ziela angielskiego. Następnie układamy warstwami w słoikach:
– paprykę pokrojoną w cząstki lub paseczki
– marchewkę pokrojoną w talarki
– cebulki pokrojone w połówki lub ćwiartki
– ogórki oraz pieczarki

Na wierzch wrzucamy 3 ząbki czosnku oraz łyżeczkę gorczycy.
Wszystkie składniki zalewy wlewamy/wsypujemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając aby rozpuścić cukier i sól. Zalewamy słoiki tak aby przykryć warzywa. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Odstawiamy do wystygnięcia i gotowe!

Smacznego!