Pierogi ziemniaczane ze szpinakiem i rucolą

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Składniki na farsz:

  • 200g pokruszonego sera pleśniowego
  • garść rucoli
  • dwie garście świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku

Obrane ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie, odlewamy i przykryte stawiamy ponownie na ogień na ok 40s, po czy wyłączamy gaz i zdejmujemy przykrywkę aby odparowały. Następnie gnieciemy je praską do ziemniaków. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na ciasto. Rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1/2 cm i szklanką wykrawamy talarki. Rozwałkowujemy nieco cieniej i opruszamy mąką ziemniaczaną.

Szpinak blanszujemy ze zmiażdżonym czosnkiem, gdy przestygnie mieszamy z serem i rucolą,

Placki napełniamy łyżeczką farszu i zagniatamy na pierogi. Wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy aż wypłyną. Podajemy same lub polane śmietaną.