Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na zimno i ciepło. Klasyka wielkanocnego stołu.

Składniki:

  • Surowy boczek bez skóry
  • 2 łyżki oleju
  • 10 ząbków czosnku
  • 100 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka wędzonej suszonej papryki
  • sól
  • oraz sznurek do spętania boczku

Najlepiej kupić chudy boczek gotowy do rolowania – nie jest trudno taki dostać.
Aby uzyskać 1 kg rolady, potrzebujemy ok 1.3 kg surowego boczku.
Boczek nacieramy solą. Obieramy miażdżymy 4 ząbki czosnku, pozostałe kroimy w na pół.
Suszone zioła mieszamy z olejem, miażdżonym czosnkiem i ew odrobiną wody.
Mięso nacinamy od środka szpikulcem a w otwory wciskamy połówki ząbków czosnku.
Następnie boczek nacieramy marynatą, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 24h.

Na mięsie układamy śliwki w 2 rządkach na jednym z brzegów, a następnie ciasno rolujemy i zawiązujemy sznurkiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Boczek wykładamy na blachę i pieczemy 30 min. Po tym czasie dolewamy na blachę ok 200 ml wody i dalej pieczemy 1.5h.

Po upieczeniu wyjmujemy boczek, dajemy mu wystygnąć ( tocząc walkę ze sobą aby nie rzucić się na niego i nie pożreć w całości 🙂 )
Gdy boczek wystygnie, wstawiamy go do lodówki. Dzięki temu będzie się dał ładnie i niezbyt grubo pokroić.

Podajemy z żurawiną lub borówką do mięs. Chrzan też będzie dobrym towarzystwem.

Smacznego!


Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, taki boczek możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!