Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Po mału nadrabiamy zaległości, ale niestety brak czasu sprawia ze nie wiele się dzieje w naszej kuchni.

Wkrótce zwolnimy tempo, i pogotujemy!

Dlaczego penne? Bardziej pasowało by fettuccine, ale nie miałem akurat na stanie.

Dlaczego pasta truflowa? Nadaje tej potrawie niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • 200 g penne rigate
  • małe opakowanie śmietanki 30%
  • połowa polędwiczki wieprzowej
  • łyżka masła
  • łyżeczka pasty truflowej
  • 100 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta czubricy zielonej
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
Polędwiczkę kroimy w 1/2 cm plastry, delikatnie opukujemy trzonkiem noża, oprószamy czubricą i smarujemy octem. Dzięki temu mięso będzie aromatyczne i kruche. Marynujemy min. godzinę.

Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie.

W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy polędwiczki po 2 min z każdej strony. Następnie dodajemy śmietankę i pastę truflową, doprawiamy solą i świeżo  mielonym pieprzem i dusimy razem 5 min na średnim ogniu.

Makaron odlewamy z wody, dodajemy masło. Gdy się rozpuści, nakładamy makaron na talerze, dodajemy sos i posypujemy tartym parmezanem.

Podajemy z lampką białego, dobrze schłodzonego wina.

Smacznego!